QUALITY AWARD
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Νεα
  • Επιχειρησεις
    • Οι Πελάτες μας
  • Ανθρωπινο Δυναμικο
    • Ευκαιρίες Καριέρας
  • Υπηρεσιες
    • Εκπαιδευση >
      • Σεμινάρια
      • Σεμινάρια 2018 >
        • Ιανουάριος
        • Φεβρουάριος
        • Μάρτιος
    • Τροφιμα >
      • HACCP
      • ISO 22000
      • BRC
      • IFS
      • Διάγραμμα Ροής
      • FSSC 22000
      • SQF - Safe Quality Food
      • Globalgap
      • Agro 2.1 – Agro 2.2.
    • Ποιοτητα >
      • ISO 9001
    • Περιβαλλον >
      • ISO 14001
    • Ασφαλεια στην εργασια >
      • OHSAS 18001
    • logistics >
      • Tapa FSR - TSR
    • CE
    • Επιτηρηση - Υποστηριξη >
      • Monitoring
      • QA Provides
  • Επικοινωνια
  • Online store
    • HACCP CONTROL KIT
    • Θερμόμετρο Laser Wintact
    • Θερμόμετρο ακίδας
    • Swab Test >
      • Swab Test 10τεμ
      • Swab Test 15τεμ
      • Swab Test 30τεμ
    • Ταινίες ph >
      • Ταινίες ph 15τεμ
      • Ταινίες ph 5τεμ
Σύμβουλοι Πιστοποίησης

ΝΕΑ

EBOLA

8/12/2014

0 Comments

 
Picture
Αξιολόγηση επικινδυνότητας της EFSA για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού EBOLA μέσω του κρέατος αγρίων ζώων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission), έχει προβεί στην αξιολόγηση επικινδυνότητας για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού EBOLA στην ΕΕ  μέσω παράνομων εισαγωγών κρέατος αγρίων ζώων που προέρχεται από την Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι, η πιθανότητα για την εισαγωγή και τη μετάδοση του ιού Έμπολα μέσω του κρέατος αγρίων ζώων που εισάγονται παράνομα στην Ευρώπη από τη Δυτική και Κεντρική Αφρική είναι χαμηλή, βάσει όσων ισχυρίζονται οι επιστήμονες της EFSA.

Ο ιός του Έμπολα έχει ανιχνευτεί σε κρέας θηραμάτων, το οποίο προέρχεται από  άγρια ζώα που διαβούν στα αφρικανική δάση, όπως  νυχτερίδες φρούτων, γορίλες, χιμπατζήδες.

Η εισαγωγή του κρέατος αγρίων ζώων στην ΕΕ δεν επιτρέπεται. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Έμπολα  από τον χειρισμό, την παρασκευή και κατανάλωση του κρέατος αγρίων ζώων που εισάγεται παράνομα στην  ΕΕ.  

Οι επιστήμονες της EFSA έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης από το κρέας αγρίων ζώων είναι χαμηλός για διάφορους λόγους. Το κυνήγι και ο τεμαχισμός του κρέατος θηραμάτων εγκυμονεί  υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση, αλλά τέτοιες πρακτικές δεν είναι γνωστό  αν  ακολουθούνται στην Ευρώπη. Επίσης, η κατανάλωση κρέατος αγρίων ζώων στην ΕΕ θεωρείται ότι είναι χαμηλή. Τέλος, αν και συνηθίζεται η κατανάλωση κρέατος αγρίων ζώων στην Αφρική, ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν είναι σχετικά χαμηλός. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν και η πιθανότητα  για την εισαγωγή και τη μετάδοση του ιού Έμπολα μέσω του κρέατος αγρίων ζώων είναι χαμηλή, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την εισαγωγή του θα ήταν σοβαρές, δεδομένου του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας και την ευκολία μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Στις συστάσεις τους, οι ειδικοί λένε ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού Έμπολα στην Ευρώπη μέσω θηραμάτων είναι η πρόληψη όλων των παράνομων εισαγωγών.


Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για πόσο καιρό ο ιός επιβιώνει στο κρέας ή τα ζωικά προϊόντα.

Παρά τις αβεβαιότητες αυτές, οι εμπειρογνώμονες της EFSA έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα επιβίωσης και  μεταφοράς του ιού στην Ευρώπη είναι υψηλότερη, από την εισαγωγή νωπού ή κατεψυγμένου κρέατος που  η μεταφορά του πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και χαμηλότερη σε αποξηραμένα ή καπνιστά κρέατα που εκτίθενται σε υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται επίσης ότι το καλό μαγείρεμα (στους 100 ° C) σκοτώνει τον ιό. Σε μια δεύτερη αναφορά, η EFSA θα εξετάσει τον κίνδυνο σχετικά με τα είδη  ζώων που μπορούν να φιλοξενήσουν τον ιό και τους παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο.

Η έκθεση αναφοράς της EFSA «Scientific report of EFSA – an update on the risk assessment of the Ebola virus (EBOV) via the food chain» είναι αναρτημένη στην τοποθεσία:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3884.htm


Πηγή : efet.gr
0 Comments



Leave a Reply.

      Εγγραφείτε στο Newsletter

    Subscribe to Newsletter

    Archives

    January 2018
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014

    Categories

    All
    360 Cocktail Bar
    3η εξποτροφ
    4η εξποτροφ
    5η Εξποτροφ
    Alexander Moore
    Allergens
    BM TRADA
    BRC
    COMPUTAX
    EXPOTROF
    Food Expo
    GHP
    HACCP
    ISO 22000
    ISO 9001
    Job Opening
    Mars
    Milos
    Nasa
    New
    Newletter
    Olympus
    Pita Bar
    QUALITY AWARD
    Salmonella
    Snickers
    UCANDRONE
    Αλλεργιογόνα
    Ανάκληση
    Αννα Γεωργίου
    Βασίλης Ακρίβος
    Βιβή Γεωργίου
    Βούλα
    Δηλητηρίαση
    Εκδηλώσεις
    Ελεγχοι
    Ελεγχοι
    Ελένη Τραβασάρου
    ΕΞΠΟΤΡΟΦ
    ΕΞΠΟΤΡΟΦ
    Εστιατόρια
    Εστιατόρια
    ΕΥΡΩΠΗ
    Ε.Φ.Ε.Τ.
    Ημερίδες
    Καταναλωτές
    Μίλτος Μπαντινάκης
    Νοθεία
    Ξενοδοχεία
    Παναγιώτης Κουτσούκος
    Παραγωγή
    Παραγωγή τροφίμων
    Παραγωγή τροφίμων
    Πάσχα
    Πιστοποίηση
    Ποιότητα
    Ποιότητα
    Πρακτική
    Προβιοτικά
    Προβιοτικά
    Σεμινάρια
    Σεμινάρια ΕΦΕΤ
    Σοφία Καραμιχάλη
    Συστήματα Ποιότητας
    Τρόφιμα
    Τρόφιμα
    Ψάριστον

    RSS Feed

Home
About
Contact
Πανεπιστημίου 56, 10678 Αθήνα (Μέγαρο Ερμής)
Τηλ.Επικοινωνίας : 210 38 22 576
www.qualityaward.gr

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Νεα
  • Επιχειρησεις
    • Οι Πελάτες μας
  • Ανθρωπινο Δυναμικο
    • Ευκαιρίες Καριέρας
  • Υπηρεσιες
    • Εκπαιδευση >
      • Σεμινάρια
      • Σεμινάρια 2018 >
        • Ιανουάριος
        • Φεβρουάριος
        • Μάρτιος
    • Τροφιμα >
      • HACCP
      • ISO 22000
      • BRC
      • IFS
      • Διάγραμμα Ροής
      • FSSC 22000
      • SQF - Safe Quality Food
      • Globalgap
      • Agro 2.1 – Agro 2.2.
    • Ποιοτητα >
      • ISO 9001
    • Περιβαλλον >
      • ISO 14001
    • Ασφαλεια στην εργασια >
      • OHSAS 18001
    • logistics >
      • Tapa FSR - TSR
    • CE
    • Επιτηρηση - Υποστηριξη >
      • Monitoring
      • QA Provides
  • Επικοινωνια
  • Online store
    • HACCP CONTROL KIT
    • Θερμόμετρο Laser Wintact
    • Θερμόμετρο ακίδας
    • Swab Test >
      • Swab Test 10τεμ
      • Swab Test 15τεμ
      • Swab Test 30τεμ
    • Ταινίες ph >
      • Ταινίες ph 15τεμ
      • Ταινίες ph 5τεμ
✕