HACCP Codex Alimentarius
To HACCP είναι ένα σύνολο αρχών υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων. To «HACCP» είναι η Αξιολόγηση Κινδύνων και τα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου. Το σύστημα HACCP είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με την οδηγία 93/43 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Eνωσης, η οποία έχει ενσωματωθεί στην Εθνική Νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ.852/2004). Στην Κ.Υ.Α. θεσπίζονται οι γενικοί κανόνες υγιεινής των τροφίμων, της τήρησης των κανόνων αυτών. Το σύστημα HACCP εφαρμόζεται στη διαδικασία παραγωγής ενός συγκεκριμένου τροφίμου και καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής, από την παραλαβή των Α΄ υλών μέχρι και την τελική χρήση των προϊόντων από τους καταναλωτές. Κίνδυνος νοείται κάθε φυσική, βιολογική ή χημική παράμετρος, η οποία συνδέεται με τα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Συνεπώς ως παραδείγματα κινδύνων μπορούν να αναφερθούν τα ξένα σώματα (φυσικοί κίνδυνοι), οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (βιολογικοί κίνδυνοι), ή τα φυτοφάρμακα (χημικοί κίνδυνοι). Η εφαρμογή του συστήματος HACCP στηρίζεται σε επτά αρχές: 1η Αρχή: Αναγνώριση και Αξιολόγηση των Κινδύνων για κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και εγκατάσταση προληπτικών μέτρων ελέγχου. 2η Αρχή: Αναγνώριση των Κρισίμων Σημείων Ελέγχου. 3η Αρχή: Προσδιορισμός Κρισίμων Ορίων για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου. 4η Αρχή: Καθορισμός διαδικασίας παρακολούθησης για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου. 5η Αρχή: Καθορισμός Διορθωτικών Ενεργειών για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου. 6η Αρχή: Καθορισμός διαδικασίας επαλήθευσης του συστήματος HACCP. 7η Αρχή: Καθορισμός συστήματος καταγραφής και δημιουργία αρχείων παρακολούθησης του Συστήματος. Γιατί HACCP? Η εφαρμογή του Συστήματος HACCP επιβάλλεται απο την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία. Η αποτελεσματική εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος διασφαλίζει την παραγωγή ασφαλών, για την υγεία του καταναλωτή, τροφίμων, στη ασφαλή εγκατάσταση μηχανημάτων, την σωστή λειτουργικότητα τμημάτων κα. Πως μπορεί να σας βοηθήσει η Quality Award ; H QA έχει μεγάλη εμπειρία σε επιθεωρήσεις σε κλάδους τροφίμων και ποτών, εστίασης και πολλών άλλων τμημάτων και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σύνταξης, κατάρτισης και αξιολόγησης του συστήματος HACCP ανεξάρτητα αλλά και σε συνδυασμό με άλλα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, όπως ISO22000, ISO 9001, IFS, BRC κ.α. Για την έναρξη της εφαρμογής η διαδικασία που ακολουθείται περιλαμβάνει : Καταγραφή: Συνάντηση για ανταλλαγή πληροφοριών, καταγραφή στοιχείων επιχείρησης και έλεγχος από Επιθεωρητή. Σύνταξη μελέτης: Σύνταξη της μελέτης (ΣΔΑΤ) Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (Κατά την περίοδο σύνταξης της μελέτης παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης με Επιθεωρητή σε κάποια επιχείρηση που εφαρμόζει σύστημα ποιότητας σύμφωνα με τις διαδικασίες της Quality Award για καλύτερη κατανόηση της πρακτικής εφαρμογής του συστήματος). Εγκατάσταση: Παράδοση μελέτης, Εφαρμογή του συστήματος, Εκπαίδευση Προσωπικού. Επιτήρηση: Επιτήρηση του συστήματος για ένα μήνα απο την παράδοση με δωρεάν συμβουλευτική και μία Επιθεώρηση. Σε αυτό το στάδιο παρέχεται βεβαίωση στην επιχείρηση για την εφαρμογή αρχών συστήματος διασφάλισης ποιότητας τροφίμων HACCP σύμφωνα με τις διαδικασίες της Quality Award. Επίσης παρέχεται σε ηλεκτρονική μορφή μία βεβαίωση μικρού μεγέθους που τοποθετείται στα προϊόντα ή τον κατάλογο ανάλογα με το είδος της επιχείρησης για αναγνώριση των διαδικασιών από τους πελάτες. Για περισσότερες πληροφορίες ως προς την διαδικασία σχεδιασμού του επικοινωνήστε μαζί μας
0 Comments
Leave a Reply. |
Details
Archives
November 2021
Categories
All
|