1.Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού. 2.Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών αναφορικά με το σύστημα HACCP. 3.Κατοχή μη ασφαλών – επιβλαβών για την υγεία τροφίμων. 4.Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου. 5.Σοβαρή παράβαση των όρων αδειοδότησης π.χ διάθεση παραγόμενων γευμάτων εκτός του καταστήματος. 6.Έλλειψη επισήμανσης συσκευασμένων ατομικών μερίδων φαγητού – παντελής έλλειψη ενδείξεων. 7.Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας προσωπικού επιχείρησης. 8.Υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας. 9.Δεν εφαρμόζονται και δεν τηρούνται πάγιες διαδικασίες βάσει των αρχών του HACCP, ώστε να ελέγχονται οι πιθανοί κίνδυνοι για τα τρόφιμα. 10.Παραπλάνηση καταναλωτή με παραπλανητική ετικέτα σχετικά με τη σύσταση του προϊόντος. Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για την ασφάλεια των καταναλωτών και τη διακίνηση ασφαλών τροφίμων διενεργούν ελέγχους στις επιχειρήσεις εστίασης και παραγωγής τροφίμων και ποτών. Οι περισσότερες αποκλίσεις που καταγράφονται απορρέουν από την έλλειψη του συστήματος HACCP ή ISO 22000. Το ΗΑCCP είναι υποχρεωτικό με βάση την οδηγία 93/43 ΕΟΚ η οποία αντικαταστάθηκε από το Άρθρο 5, Κανονισμός 852/2004 (Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967, ΦΕΚ2718 08.10.2012). Είναι νομική και ηθική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν και προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα και ποτά.
0 Comments
Leave a Reply. |
Details
Archives
May 2020
Categories
All
|