Πολλές φορές όταν παίρνουμε την απόφαση να παραγγείλουμε αναρωτιόμαστε: θα είναι άραγε καθαρό το μαγαζί από το οποίο θα παραγγείλω; Θα ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής προετοιμάζοντας το φαγητό μου; Να δώσω στα παιδιά μου να φάνε από αυτό; Θα είναι ποιοτικό να το μοιραστώ με τους καλεσμένους μου; Απάντηση στα ερωτήματά σας δίνει ο νόμος 852/2004 ο οποίος υποχρεώνει όλα τα μαγαζιά εστίασης και οποιονδήποτε άλλο ασχολείται με τρόφιμα να εφαρμόζουν αρχές HACCP (hazard analysis and critical control points) δηλαδή : να τηρούν τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής, να ελέγχουν τους προμηθευτές τους, να τηρούν αρχεία θερμοκρασιών ψυγείων, να κάνουν αναλύσεις του νερού που χρησιμοποιούν, να γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας δημόσιας υγείας, να κάνουν εργαστηριακούς ελέγχους για την παραγωγή τροφίμων ή για την αποτελεσματικότητα της καθαριότητάς τους, διατηρούν την αλυσίδα ψύξης, αποκλείουν τον ενδεχόμενο να βρεθεί ξένο σώμα στο τρόφιμο του καταναλωτή, διασφαλίζουν τα συστατικά των προϊόντων και αναγνωρίζουν τα πιθανά αλλεργιογόνα, διασφαλίζουν τις συνθήκες και χρόνους μεταφοράς των τροφίμων προς τον καταναλωτή. Αν το μαγαζί ενδιαφέρεται να προσφέρει ασφαλή και ποιοτικά σταθερά τρόφιμα στους πελάτες του και συγχρόνως να είναι συμμορφούμενο με τη νομοθεσία, θα εφαρμόζει αρχές HACCP, κάτι το οποίο πιθανόν θα αναγράφεται στον κατάλογο μενού του, ή στο site του ή σε εμφανές σημείο στον χώρο του καταστήματος. Σοφία Καραμιχάλη Τεχνολόγος Τροφίμων Quality Award
0 Comments
Leave a Reply. |
Details
Archives
May 2020
Categories
All
|