1.Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού. 2.Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών αναφορικά με το σύστημα HACCP. 3.Κατοχή μη ασφαλών – επιβλαβών για την υγεία τροφίμων. 4.Ανεπαρκής εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου. 5.Σοβαρή παράβαση των όρων αδειοδότησης π.χ διάθεση παραγόμενων γευμάτων εκτός του καταστήματος. 6.Έλλειψη επισήμανσης συσκευασμένων ατομικών μερίδων φαγητού – παντελής έλλειψη ενδείξεων. 7.Έλλειψη βιβλιαρίων υγείας προσωπικού επιχείρησης. 8.Υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας. 9.Δεν εφαρμόζονται και δεν τηρούνται πάγιες διαδικασίες βάσει των αρχών του HACCP, ώστε να ελέγχονται οι πιθανοί κίνδυνοι για τα τρόφιμα. 10.Παραπλάνηση καταναλωτή με παραπλανητική ετικέτα σχετικά με τη σύσταση του προϊόντος. Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για την ασφάλεια των καταναλωτών και τη διακίνηση ασφαλών τροφίμων διενεργούν ελέγχους στις επιχειρήσεις εστίασης και παραγωγής τροφίμων και ποτών. Οι περισσότερες αποκλίσεις που καταγράφονται απορρέουν από την έλλειψη του συστήματος HACCP ή ISO 22000. Το ΗΑCCP είναι υποχρεωτικό με βάση την οδηγία 93/43 ΕΟΚ η οποία αντικαταστάθηκε από το Άρθρο 5, Κανονισμός 852/2004 (Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967, ΦΕΚ2718 08.10.2012). Είναι νομική και ηθική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν και προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα και ποτά.
0 Comments
Αγοράστε από επίσημα, ελεγχόμενα και πιστοποιημένα σημεία της αγοράς.
Αγοράστε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός και εκτεθειμένα. Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και την καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα. Τέλος εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση. ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Πριν αγοράσετε το αρνί σας για να σουβλίσετε, σιγουρευτείτε ότι φέρει τις προβλεπόμενες σφραγίδες αλλιώς δεν έχει υποβληθεί στους απαραίτητους κτηνιατρικούς και υγειονομικούς ελέγχους.
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΥΓΩΝ Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους όπως κατηγορία ποιότητος (Α,Β,Γ), ημερομηνία συσκευασίας ή ωτοσκόπησης. - Η διάθεση αβγών εκτός συσκευασίας (χύμα) επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και οι ενδείξεις ωτοσκόπησης. - Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του. - Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού. - Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. - Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή. - Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο. - Μετά το βρασμό τους τα αυγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο. Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές) Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε :
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης. Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους. Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια) Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης. Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια) Για τα νωπά πρέπει :
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους. Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι αγοραστές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία. Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά. Πηγή Πληροφοριών : ΕΦΕΤ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! |
Details
Archives
November 2021
Categories
All
|