Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση αναψυκτικού
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας των Τροφίμων για την παρακολούθηση των προσθέτων και των χρωστικών ουσιών και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος «Αναψυκτικό Πορτοκαλάδα», το οποίο βρέθηκε να περιέχει βενζοϊκά σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα.Πρόκειται για το προϊόν «Πορτοκαλάδα ΟΛΥΜΠΟΥ», σε συσκευασίες του 1.5 Λίτρου, με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας : ΣΕΠ '14. Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την εταιρία : «Δ. Καψάλης & ΣΙΑ Ο.Ε., Εργοστάσιο Εμφιάλωσης Αναψυκτικών», Λιβάδι Ελασσόνας Λάρισας. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την ανωτέρω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του εν λόγω προϊόντος (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν. Πηγή : efet.gr
0 Comments
22/8/2014 Ολοκλήρωση 2ου Επίσημου Προγράμματος Ελέγχων για την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέαςRead NowΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκλήρωση 2ου Επίσημου Προγράμματος Ελέγχων για την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνέχεια του διατροφικού επεισοδίου που αφορούσε στην νοθεία βόειου κρέατος με κρέας αλόγου κατά το 2013 και με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων των Ελλήνων καταναλωτών, υλοποίησε το 2ο Επίσημο Πρόγραμμα Ελέγχου για την παρουσία κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας. Το ανώτερο Πρόγραμμα έλαβε χώρα κατά το Α’ εξάμηνο του 2014. Συνολικά ελέγχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο 102 δείγματα κρέατος, κιμά, προϊόντων κρέατος και παρασκευασμάτων κρέατος τα οποία διατίθενται στο εμπόριο και/ή φέρουν επισήμανση ως τρόφιμα που περιέχουν βόειο κρέας. Ο έλεγχος περιλάμβανε τόσο προσυσκευασμένα τρόφιμα προοριζόμενα για τον τελικό καταναλωτή (81 δείγματα), καθώς και τρόφιμα που προσφέρονται για πώληση στον τελικό καταναλωτή χωρίς προσυσκευασία ή συσκευάζονται στην εγκατάσταση πώλησης έπειτα από αίτημα του καταναλωτή (21 δείγματα). Το σύνολο των ελεγχθέντων προϊόντων του Προγράμματος ελήφθησαν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ στοχεύοντας τόσο στον επανέλεγχο τροφίμων τα οποία είχαν βρεθεί να περιέχουν κρέας αλόγου κατά το 1ο Πρόγραμμα Επισήμου Ελέγχου του έτους 2013, όσο και στην διενέργεια σχετικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια της χώρας. Οι εξειδικευμένες εργαστηριακές αναλύσεις ανίχνευσης του DNA αλόγου πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους στο Εργαστήριο 1οκιμών Αττικής του ΕΦΕΤ, το οποίο έχει εξοπλιστεί και αναπτύξει τις κατάλληλες μεθόδους για τον σκοπό αυτό. Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, 115 26 Αθήνα, Τηλ.: 210-6971500, Fax: 210 6971501 E-mail: info@efet.gr, Internet Site: www.efet.gr Από τον εργαστηριακό έλεγχο του συνόλου των δειγμάτων του Προγράμματος (102 δείγματα) δεν ανιχνεύθηκε η παρουσία κρέατος αλόγου σε κανένα από αυτά. Τα αποτελέσματα του Προγράμματος έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΦΕΤ θα ήθελε να διαβεβαιώσει τον Έλληνα καταναλωτή ότι οι διενεργούμενοι στην χώρα μας έλεγχοι των τροφίμων είναι συνεχείς στοχεύοντας στην προστασία τόσο της δημόσιας υγείας όσο και των συμφερόντων των καταναλωτών. Η ανάκληση γίνεται καθώς ενδέχεται να υπάρχουν βακτηρίδια τύπου Bacillus
Σε αυτόβουλη, προληπτική ανάκληση συσκευασιών σοκολατούχου γάλακτος που προέρχονται από το εργοστάσιο Milchwerke Mittelelbe GMBH προχώρησε σήμερα με ανακοίνωσή της η Mars Hellas. Η ανάκληση αφορά αποκλειστικά και μόνο στα μπουκάλια με πώμα για εύκολο άνοιγμα (sports- cap) Mars των 350 ml και Milky Way των 350 ml, με ημερομηνίες λήξης μεταξύ 19/12/2014 και 11/4/2015. Η ανάκληση γίνεται καθώς ενδέχεται σε μεμονωμένο αριθμό μπουκαλιών των συγκεκριμένων παρτίδων να υπάρξει παρουσία βακτηριδίων τύπου Bacillus. Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα προϊόντα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά παρακαλούνται να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με τη Mars Hellas ( τηλέφωνο: 210-8196200, Email: mars.hellas@effem.com ) ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.marschocolatedrinksandtreats.com Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ουδεμία άλλη σειρά προϊόντων Mars ανακαλείται από την αγορά και πως η εταιρεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές (ΕΦΕΤ, Γ.Γ. Καταναλωτή) και βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εμπορικούς της συνεργάτες για την ταχεία και ομαλή υλοποίηση της διαδικασίας ανάκλησης των προϊόντων. Πηγή : lifo.gr Ποιό είναι το καλύτερο εστιατόριο σε 15 ελληνικά νησιά Από την Κάλυμνο μέχρι τη Σκύρο και την Άνδρο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Στο εστιατόριο «Σελήνη» ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Xατζηγιαννάκης, έχει κερδίσει μια θέση στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Χάρη στην εμμονή του στη διάσωση και τη διάδοση των τοπικών προϊόντων και της μαγειρικής, έκανε τη Σαντορίνη γαστρονομικό προορισμό. Στην κουζίνα, ο σεφ Νίκος Μπούκης δημιουργεί έναν διαφορετικό ντάκο με «χώμα» από ντάκο, ζελέ ντομάτας, χιόνι βασιλικού και κρέμα από χλωρό τυρί Σαντορίνης. Το μυλοκόπι συνδυάζεται τέλεια με κρέμα από ρεβίθια, βούτυρο κάππαρης και αέρα λεμονιού. Στο all day Selene meze & wine θα συνοδεύσεις το κρασί σου με νοστιμότατους ντοματοκεφτέδες σε πιτούλες με σος φάβας, πληθωρικό σαντορινιό σφουγγάτο με λουκάνικο σχάρας και τη σκυτάλη θα πάρει το καρπάτσιο χταπόδι με άσπρη μελιτζανοσαλάτα. Σε αυτή την περιήγηση στα μονοπάτια της καλής ελληνικής κουζίνας συμβάλλει και η καλή ομάδα της υποδοχής, που κάνει το σέρβις συνώνυμο της φιλοξενίας. Σελήνη, Πύργος Σαντορίνης, 22860 22249
ΚΕΡΚΥΡΑ Την αληθινή παραδοσιακή κουζίνα θα γευθείς στο εστιατόριο-ψαροταβέρνα Κληματαριά στο γραφικό ψαροχώρι Μπενίτσες. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών αγαπά το καλό φαγητό και τιμά στην κουζίνα του τα φρέσκα προϊόντα της ντόπιας αγοράς. Η Κληματαριά στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο κι έχει λίγα τραπέζια στη σάλα και την αυλή της. Εδώ θα δοκιμάσεις ψάρια μαγειρευτά και εξαιρετικό μπουρδέτο bianco σε πηχτό ζωμό με κρεμμύδια. Ακόμα και η απλή ντοματοσαλάτα συναρπάζει με τη γεύση της και στο καλό ελαιόλαδο θα βουτήξεις το ζυμωτό ψωμί. Παράδοση πολλών χρόνων, γεύσεις αυθεντικές. Κληματαριά, Μπενίτσες, Κέρκυρα, 26610 71201 ΚΑΛΥΜΝΟΣ «Το επάγγελμα του σφουγγαρά καθόρισε όχι μόνο την ταυτότητα και τον χαρακτήρα των κατοίκων του νησιού αλλά και τη γαστρονομία του» λέει ο κύριος Λευτέρης Χαλκίτης, ενώ ψήνει το λιαστό χταποδάκι στη θράκα του «Ουζερί του σφουγγαρά», στο λιμάνι της Καλύμνου. Ο χώρος, αυθεντικός, σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές και είναι το στέκι των ψαράδων. Εδώ θα συναντηθούν με ούζο και μεζέ για να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες. Ελάχιστα τραπεζάκια στο σοκάκι φιλοξενούν και μη ντόπιους. Το χταπόδι ψήνεται με μαεστρία και το σπινιάλο –τοπικός μεζές, πίνα με αυγά αχινού, συντηρημένα σε μπουκάλι με θαλασσινό νερό– σερβίρεται στο πιάτο με ελαιόλαδο και λεμόνι. Αν πετύχεις τις λιαστές αστακοουρές, θα καταλάβεις πόσο εξαιρετικές λιχουδιές διαθέτει το νησί. Η θάλασσα είναι η πηγή έμπνευση της κουζίνας. Το ουζερί του σφουγγαρά, Κάλυμνος, 22430 28887 ΣΑΜΟΣ Η βεράντα του εστιατορίου Βάκχος, ολάνθιστη και δροσερή, με θέα στα βουνά της Σάμου, σε ζαλίζει με τις μυρωδιές των μυριστικών που σμίγουν με αυτές του σπιτικού φαγητού. Η Ελένη Καπλατζή είναι άφταστη μαγείρισσα και νοικοκυρά. Όλα τα προλαβαίνει! Και ψωμί να ζυμώσει και να το φουρνίσει στον ξυλόφουρνο και ντόπιο τυρί να φτιάξει από το γάλα που παίρνει από τις κατσικούλες της. Ό,τι φας από τα χεράκια της ξεχειλίζει νοστιμιά. Τα κατημέρια –οι τοπικές πίτες– βγαίνουν από το τηγάνι αφράτα κι ενισχύονται με τριμμένο, κατσικίσιο τυρί. Τα μπουρέκια είναι κόλαση (πιτάκια χειροποίητα, γεμιστά με κόκκινη κολοκύθα). Οι κρεμμυδοντολμάδες έρχονται ζουμεροί και ο κόκορας ο αλανιάρης γίνεται γεμιστός με ρύζι και συκωτάκια. Μεγαλείο! Γεύσεις με ουσία που αγκαλιάζει το είναι σου. Βάκχος, Μπουρλιώτες, Σάμος, 2730 93340 ΠΑΤΜΟΣ Στο «νησί της αποκάλυψης» η κουζίνα του Μπενέτου θεωρείται κλασική αξία. Ο μπαξές του δροσίζεται από την αύρα της θάλασσας και από δίπλα σε υποδέχεται η φιλόξενη αυλή του, βουτηγμένη στο πράσινο. Συκιές, μπανανιές, φοινικιές, γλάστρες με μυριστικά, σμίγουν αρμονικά σε ένα λιτό και κομψό περιβάλλον. Η κουζίνα επικεντρώνεται σε ό,τι φρέσκο βγάλει η θάλασσα, που συνδυάζεται δημιουργικά κάποιες φορές με τα ολόφρεσκα λαχανικά του κήπου. Γεμιστοί κολοκυθοανθοί, φρέσκα ψάρια μαστόρικα ψημένα και αχινομακαρονάδα για τους εραστές των ζυμαρικών. Μπενέτος, Σάψιλα, Πάτμος, 22470 33089 ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ Ίσως το μοναδικό ψαροεστιατόριο στο Αιγαίο που κρέμεται σαν γιρλάντα πάνω στον ασημένιο βράχο της Αστυπαλιάς. Σκηνικό παραμυθένιο. Το κάστρο και η Χώρα κλείνουν το μάτι στο ολόγιομο φεγγάρι. Ο Δημήτρης Πετρίδενας, ο φιλόξενος ιδιοκτήτης, είναι λάτρης του καλού φαγητού και αναζητά με πάθος τη φρέσκια πρώτη ύλη. Φαγητό γαργαλιστικό και νόστιμο: ψαροκεφτέδες, μοσχοβολιστά ντολμαδάκια, ριζότο με φρέσκα θαλασσινά, τόνος σασίμι αλλά και πληθωρική αστακομακαρονάδα. Θα κλείσεις γλυκά με χειροποίητα παραδοσιακά πουγκιά, γεμιστά με το εκπληκτικό ντόπιο τυρί Χλωρή. Ακτή, Αστυπάλαια, 22430 61114 ΣΥΡΟΣ Η κουζίνα της Σύρου εκφράζει το πνεύμα λιτότητας με την ευρηματικότητα. Το αισθάνεσαι όταν αλείφεις στο ψωμί σου την υπέροχη μαϊντανοσαλάτα, αρωματισμένη με κάππαρη. Οι Συριανές νοικοκυρές φημίζονται για τη μαγειρική τους και αυτήν τη μαγειρική που εμπνέεται από τα ντόπια υλικά θα την ανακαλύψεις στην πιο καυτή παραλία του νησιού, το Κίνι. Το εστιατόριο Αλλού Γυαλού πάνω στο κύμα σού φτιάχνει τη διάθεση. Είναι ο όμορφος χώρος, είναι η θάλασσα που σε δροσίζει, μα, πάνω απ' όλα, είναι οι άνθρωποι, ο Γιάννης και η Λίνα, το πρόσχαρο ζευγάρι των ιδιοκτητών. Ο Γιάννης θα φροντίσει να πιεις το καλύτερο κρασί που έχει στην κάβα του και η Λίνα, άφθαστη μαγείρισσα, θα σου σερβίρει σαλάτα αλμύρα με ντομάτα σε κύβους και πατάτες βρασμένες με κουρκουμά. Η τριμμένη τηγανητή πατάτα με στέμμα τη στραπατσάδα και φύλλα βασιλικού είναι όλο το καλοκαίρι στο πιάτο σου. Λιμπιστικά τα μύδια στον ατμό, αρωματισμένα με δεντρολίβανο και λαχταριστό το κριθαράκι με τον αστακό. Εύγε! Αλλού Γυαλού, Kίνι, Σύρος, 22810 71196 ΜΥΚΟΝΟΣ Το μενού του σεφ Γιάννη Γαβαλά στο Bakalσ ευωδιάζει θυμάρι, μέλι, τυρί, ρίγανη... είναι ένα ταξίδι στις Κυκλάδες. Επιλέγει τα παραδοσιακά υλικά από τα κυκλαδονήσια και τα παντρεύει με μαεστρία στις δημιουργικές συνταγές του. Ελκυστική κουζίνα του Αιγαίου. Γεύσεις που υποκλίνονται στον ουρανίσκο. Ψαρονέφρι γεμιστό με τυροβολιά Μυκόνου και λιαστή ντομάτα Τήνου, που συνοδεύεται με ξινό τραχανά, αρωματισμένο με κυκλαδίτικο πέστο. Φιλέτο λαβράκι γεμιστό με αλμύρα, ντοματίνια με ευωδιαστή, κρύα σάλτσα ελιάς, ντομάτας, κάππαρης και ρίγανης. Η ώρα του γλυκού είναι ακόμα πιο δυνατή, με μους ξινομυζήθρας Ηρακλειάς και ρακόμελο Αμοργού με σύκο. Μια ωδή στα τοπικά προϊόντα, ένας ύμνος στην ποιότητα και την παράδοση. Κυκλαδίτικα πιάτα με άρωμα Μυκόνου. Bakalσ, Λάκκα, Μύκονος, 22890 78121 ΠΑΡΟΣ Τα λευκά τραπεζάκια του Barbarossa δίπλα στο ασπρισμένο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα στην άκρη του λιμανιού της Νάουσας είναι από τα αγαπημένα στέκια. Η κουζίνα ευωδιάζει θάλασσα. Ο Ευγένης Χαμηλοθώρης, η δεύτερη γενιά, τιμά την τοπική κουζίνα, αλλά προχωράει και παραπέρα, με ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις. Θα σβήσεις τη φλόγα της σούμας σε ένα ζουμερό ψητό χταπόδι, θα γευθείς άπληστα τη νησιώτικη σαλάτα με ντοματίνια, κάππαρη και ξινομυζήθρα Πάρου και θα νιώσεις βασιλιάς, τρώγοντας τη θεσπέσια παριανή ρεβιθάδα που συνοδεύει ταραμοσάλατα. Θα εκτιμήσεις το καλό χέρι της κουζίνας με το πιάτο σεβίτσε κυνηγό με περγαμόντο και φρέσκο αχινό. Θα απολαύσεις τη φιλοξενία και θα αφήσεις το κύμα να παρασύρει τις έννοιες σου. Barbarossa, Λιμανάκι, Νάουσα, Πάρος, 22840 51391-6946 335840 ΣΚΥΡΟΣ Το παραδοσιακό καφενείο «Μπαρμπα Γιάννης και Μαρίτσα» θα το βρεις μέσα στα γραφικά σοκάκια στη χώρα της Σκύρου. Στην κουζίνα μαγειρεύει η κόρη τους, η Άννα, καταπληκτική στραπατσάδα, με αυγά από τις κοτούλες τους. Φημίζεται και για τα λιμπιστικά κεφτεδάκια της και όταν τη ρωτούν ποιο είναι το μυστικό της νοστιμιάς, απαντά: «άφθονος δυόσμος και ο τρόπος που κόβεται το κρεμμύδι». Τα ζαρζαβατικά που μπαίνουν στο πιάτο είναι από μποστάνια Σκυριανά και τα κρέατα ντόπια. Εδώ θα δοκιμάσεις και τα περίφημα τεροπτάρια, ντόπιο συνοδευτικό του τσίπουρου από χλωρό τυρί και ζύμη χειροποίητη, τηγανισμένα και περιχυμένα με μέλι Σκύρου. Μπαρμπα-Γιάννης και Μαρίτσα, Σκύρος, 22220 91276 ΚΡΗΤΗ Νησιώτικη αισθητική στις αποχρώσεις του λευκού και του μπλε που σιγοντάρει την καλοκαιρινή διάθεση σε περιμένει στο εστιατόριο Almyra Seaside. Ο μαγευτικός κόλπος της Αγίας Πελαγίας σε πρώτο πλάνο. Ο εξαιρετικός σεφ Πέτρος Κοσμαδάκης τιμάει με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του τόπου του. Πιάτα με δημιουργική προσέγγιση και μπόλικη νοστιμάδα. Κρητική χωριάτικη σαλάτα με ξυλάγγουρο, ντόπια ντομάτα, πατάτα, σταρένιο παξιμάδι, αυγό ημέρας, ελιές, γλιστρίδα και βαρελίσια φέτα. Καρπάτσιο καπνιστού τόνου σε σάλτσα κιτρολέμονο. Εξαιρετική ροφομακαρονάδα με καβουρντισμένο λαδοτύρι και πληθωρικό αρνάκι γάλακτος σβησμένο με πετιμέζι, μαγειρεμένο με ώριμες ντομάτες, που συνοδεύεται με σιουφιχτά μεσσαρίτικα μακαρόνια ραντισμένα με ανθότυρο. Ζητάς τίποτα καλύτερο; Almyra Seaside, Αγία Πελαγία, Ηράκλειο Κρήτης, 2810 811388 ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Στο μαγευτικό Καστελόριζο ο χρόνος έχει σταματήσει στο παραδοσιακό ταβερνάκι «Τα Πλατάνια». Στην κουζίνα του μαγειρεύουν τρεις γενιές γυναικών. Το πρόσταγμα έχει η κυρία Κατερίνα, που τα μαγειρευτά της αποτυπώνονται στη μνήμη όπως το ηλιοβασίλεμα στο ακριτικό νησί. Σε ένα σκηνικό αυθεντικό θα γευθείς ρεβιθοκεφτέδες και χταπόδι στιφάδο. Τόσο αυθεντικά, τόσο αληθινά. 22460 49206 ΑΝΔΡΟΣ Αρχοντικό νησί η Άνδρος, που διατηρεί την αυθεντικότητά της. Για ντόπιο φαγητό θα σκαρφαλώσεις στην ταβέρνα «Το μπαλκόνι του Αιγαίου» και θα αφήσεις το βλέμμα σου να βυθιστεί στο απέραντο γαλάζιο. Εδώ, η κουζίνα κρατά τις παραδόσεις με προϊόντα του μπαξέ τους. Θα γευθείς φρουτάλια –ντόπια ομελέτα–, αμπελοφάσουλα, κατσικάκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια και άπαιχτο γουρουνόπουλο με πατάτες στον φούρνο. Το μπαλκόνι του Αιγαίου, Άνω Απρόβατο, Άνδρος, 22820 42064 ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ «Εξοχικό Κέντρο Σωτήρος» γράφει η πινακίδα της πρώτης ταβέρνας της Σαμοθράκης, που λειτουργεί μόνο Ιούλιο και Αύγουστο. Φυσικό περιβάλλον, μαγευτικό. Γάργαρα νερά, πλατάνια, ηρεμία. Η κουζίνα επιμένει παραδοσιακά και τα φαγητά μαγειρεύονται στα ξύλα, από τις τηγανητές πατάτες που θα μείνουν αλησμόνητες, το κατσικάκι στο λαδόχαρτο, τον τσιγεροσαρμά, μέχρι τη χωριάτικη μελιτζάνα που βγάζει στη γεύση το κάπνισμα του ξύλου. Και όταν φτάσει η ώρα του γλυκού, δοκιμάστε πληθωρική, ντόπια μυζήθρα με μέλι. Σωτήρος, Χώρα Σαμοθράκη, 25510 41500 ΣΠΕΤΣΕΣ Το κύμα σκάει στα πόδια σου, τα καΐκια σκίζουν το νερό και σχεδόν τα χαϊδεύεις. Ειδυλλιακό το ντεκόρ για το εστιατόριο «Ταρσανάς», που εδώ και 26 χρόνια επιμένει σταθερά στην ποιοτική ψαροφαγία. Ο Μηνάς Καλοσκάμης, ο ιδιοκτήτης, και η Βιβή, η γυναίκα του, στην κουζίνα σε κερδίζουν με τη φιλοξενία τους και το νόστιμο φαγητό. Εδώ, τα φρέσκα ψάρια από το οικογενειακό καΐκι έχουν τον πρώτο λόγο. Από τη γάστρα βγαίνουν οι χειροποίητες χυλοπίτες με θαλασσινά, τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια ψημένα ιδανικά εκφράζουν τη φρεσκάδα τους και το «χταπόδι αλλιώς» με σάλτσα κρασάτη και ντομάτα είναι εξίσου γευστικό. Ταρσανάς, Παλιό Λιμάνι, Σπέτσες, 22980 74490 Πηγή: www.lifo.gr Συνεργασία ΕΦΕΤ με Λέσχη Αρχιμαγείρων
Στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη μείωση αλατιού και τρανς λιπαρών, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας για κοινές δράσεις διατροφικής πολιτικής. Το κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας, που συνυπογράφουν ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας και ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Μιλτιάδης Καρούμπας, προσβλέπει συγκεκριμένα σε δράσεις που θα έχουν σαν στόχο τη μείωση χρήσης αλατιού και τρανς λιπαρών σε γεύματα που προσφέρονται από τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Οι δράσεις αυτές θα ενταχθούν από την πλευρά του ΕΦΕΤ στην εκστρατεία μείωσης της πρόσληψης αλατιού και τρανς λιπαρών και από την πλευρά της Λέσχης Αρχιμαγείρων σε μια συνολική προσπάθεια προώθησης της ελληνικής γαστρονομίας, μέσω του προγράμματος GReat Kouzina, στόχος του οποίου είναι να δοθεί διεθνής ταυτότητα στην ελληνική γαστρονομία, μαγειρεύοντας σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και με προϊόντα ελληνικά, διατηρώντας όλα τα ωφέλιμα και σημαντικά στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. Ανάμεσα στις δράσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνονται εκδηλώσεις στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφικής πολιτικής στα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων, καθορισμός στόχων μείωσης αλατιού σε γεύματα, καθώς και πρακτικές συμβουλές μείωσης τρανς λιπαρών κατά την παρασκευή γευμάτων. Παρόλο που η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι από τις πιο γευστικές και πιο υγιεινές του κόσμου, είναι αναγκαία η διαρκής ευαισθητοποίηση των μαγείρων στη μαγειρική με λιγότερο αλάτι και με χρήση λιπαρών υλών ωφέλιμων για την υγεία, όπως είναι το ελαιόλαδο. Εκτός από την παρασκευή γευμάτων σε χώρους εστίασης, οι αρχιμάγειρες συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία τάσεων διατροφής και με τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, Τύπο και διαδίκτυο) και μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου Έλληνα. Ως εκ τούτου, το μνημόνιο συνεργασίας αναμένεται να ενδυναμώσει τις δράσεις διατροφικής πολιτικής του ΕΦΕΤ, με σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μία από τις πολλές συνεργασίες που ευελπιστεί να έχει ο ΕΦΕΤ και με άλλους φορείς και εταίρους, με στόχο την καλύτερη διατροφή και υγεία του πληθυσμού. Ο ΕΦΕΤ, με την παρουσία και τις δράσεις του, φιλοδοξεί όχι μόνο να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της διατροφής και της υγείας του πληθυσμού. Πηγή : http://www.foodbites.eu |
Details
Archives
November 2021
Categories
All
|